Coach Cadeaukaart

Voor heel bijzondere vrouwen.Meer informatie >>

Vrouwendag

Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking. Vrouwen doen 66% van al het werk. Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen. Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen. Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw. Van alle armen op de wereld is 75% vrouw. Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw. Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw. Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is 36% vrouw. Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen.

Op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910 heeft Clara Zetkin voor het eerst een Internationale Vrouwendag uitgeroepen. Centraal stond algemeen kiesrecht voor vrouwen. Maar de beweging ontstond op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie. Ze streden voor een achturige werkdag en betere arbeidsomstandigheden.

Sinds die tijd is er veel veranderd en je kan je afvragen of er nog wel een Internationale Vrouwendag moet zijn. Ik vind van wel. Omdat we er nog lang niet zijn. Financieel onafhankelijk dat zouden vrouwen in Nederland moeten zijn. Maar de beweging in Nederland is pas in de jaren 60 begonnen. Dat betekent dat wij de eerste generatie zijn die echt werken voor hun geld. Maar als je naar bovenstaande cijfers kijkt dan zijn we er nog lang niet. Is dat een feministische gedachte? Je zou het zo kunnen typeren. Mijn opvatting is dat ieder mens in zijn eigen levensbehoefte moet kunnen voorzien ongeacht of je man of vrouw bent. Dan voel je jezelf echt vrij om te kiezen. Om te leven waar je wilt en hoe je dat wilt. Is dat niet het ultieme geluk?   

En is dat niet wat we eigenlijk allemaal willen? Mannen en vrouwen. Wat heb jij nodig om je echt gelukkig te voelen?  
E-book: Functioneringsgesprek

In 7 stappen je carrière beïnvloeden. Tips om je carrière te managen, voorbij je eigen referentiekader.

2 Reacties op Vrouwendag

  1. Het goede nieuws is dat er in het hoger onderwijs meer vrouwelijke dan manneljike studenten zijn en dat ze ook nog eens beter presteren. Dus over een jaar of 10 kan het er heel anders uitzien.

    Daarnaast denk ik dat vrouwen eens een cursus onderhandelen moeten volgen, dan wordt het inkomensgat waarschijnlijk ook kleiner. Het is namelijk zo dat vrouwen simpelweg niet om een hoger salaris vragen, terwijl mannen dat wel doen.

    Geplaatst door: Silvie

    • Helemaal gelijk! En waarschijnlijk ook uit je comfort zone komen om te doen wat echt leuk is. Zoals jij. Een tijdelijke baan in Barcelona aannemen heeft toch een grote impact op je leven.

      Geplaatst door: Audrey Soekhradj

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *