Coach Cadeaukaart

Voor heel bijzondere vrouwen.Meer informatie >>

Ontslag met behoud van WW

Omstandigheden om ontslag te willen komen bij iedereen weleens voor. Misschien kan je niet goed met je collega’s overweg of wordt het je gewoon allemaal te veel. Bedenk dan wel dat ontslag nemen ernstige gevolgen kunnen hebben. In de meeste gevallen heb je het recht op een WW-uitkering verspeelt. Houdt dan in dat je zonder inkomen komt te zitten.

Ontslag nemen doe je in de meeste gevallen als je een nieuwe baan hebt gevonden.

Er kunnen zich bijzondere omstandigheden voordoen, waardoor je toch recht hebt op een WW-uitkering.  Voorbeelden hiervan zijn:

  • Je bent ziek door omstandigheden op het werk. Denk hier bijvoorbeeld aan pesten of treiteren op het werk. Bespreek de situatie met je eigen huisarts . Bedenk dat een bedrijfsarts wordt ingehuurd door je werkgever.
  • Je moet onder uitzonderlijk vervelende omstandigheden werken en je werkgever wil hier geen verandering in brengen. Soms is er sprake van opzet vanuit jouw werkgevers kant.
  • Als je moet verhuizen door bepaalde omstandigheden en je reistijd naar het werk is hierdoor langer dan 3 uur per dag, dan kan er ook sprake zijn van een bijzondere omstandigheid.

 

Je hebt ook nog ontslag met wederzijdse goedkeuring. Jij en je werkgever hebben besloten dat het goed is om uit elkaar te gaan. Je werkgever zal alles op papier zetten. Waardoor een WW-uitkering toch mogelijk kan zijn. Maar pas op! Het komt regelmatig voor dat het UWV alsnog de WW-aanvraag afwijst. 

Ook kan je zelf ontbinding van de arbeidsovereenkomst aanvragen via de kantonrechter. Het is dan zelfs mogelijk om een ontslagvergoeding te krijgen. Je moet dan aantonen dat jouw werkgever zich zeer onzorgvuldig en onfatsoenlijk heeft gedragen. Zorg dat je alles bijhoudt wat er op dat moment niet goed gaat op het werk. Zo kan jij je tegenover de rechter verantwoorden.

Als je wel een WW-uitkering ontvangt en een nieuwe baan hebt gevonden voor minder dan 6 maanden, is het belangrijk dat je met het UWV afspreekt dat je jouw recht op de WW-uitkering wilt behouden. Anders zit je na die 6 maanden alsnog zonder inkomen, omdat je in 6 maanden geen WW opbouwt.

Zorg dat je advies inwint bij een professional. Het kost geld. Als het goed is levert die specialist je uiteindelijk geld op door te voorkomen dat je ondoordachte stappen zet.

Dus waarom zou je zelf ontslag nemen, als je daarmee al je rechten verspilt, en de wet je dan geen bescherming meer biedt?

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden verbonden.

Rianne Rijpma, Masterstudent Universiteit van Amsterdam
E-book: Functioneringsgesprek

In 7 stappen je carrière beïnvloeden. Tips om je carrière te managen, voorbij je eigen referentiekader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *