Coach Cadeaukaart

Voor heel bijzondere vrouwen.Meer informatie >>

Geld en gedrag

Veel dingen doen we automatisch. Het zijn gedragingen die we ‘eigenlijk altijd zo doen’. Dit soort gedragingen worden gewoontes. Gewoontes kunnen funest zijn voor je portemonnee. Als je de gewoonte hebt om elke dag te lunchen voor € 7,50 bijvoorbeeld. Of ze kunnen juist goed zijn voor je portemonnee. Bijvoorbeeld als je de gewoonte hebt om al je contante uitgaven op te schrijven.

Kortom: slechte gewoontes kunnen je in financiële problemen brengen en goede helpen je om je financiële doelen te halen.

De truc is om te zorgen dat die dingen die juist goed voor je financiële situatie zijn zo vanzelfsprekend te maken dat je ze automatisch doet – oftewel er een gewoonte van maken.

 

Hieronder tref je 3 gewoontes aan die positief bijdragen aan jouw financiële doelen.

Gewoonte 1: Open een spaarrekening

Open een spaarrekening die bestemd is om jouw financiële doel te realiseren. Noem het ook naar je financiële doel bijvoorbeeld ‘Weekendje Parijs herfst 2014’ of ‘Cursus Timemanagement Januari 2015’ of ‘Buffer € 3.000’. Maak er een gewoonte van om een spaarrekening te openen voor een concreet doel.

 

Gewoonte 2: Spaar een vast bedrag

Zorg ervoor dat je elke dag een vast bedrag overmaakt naar je financiële doel. Het maakt niet uit of het € 1 of € 25 is. Zorg er wel voor dat het dagelijks van je betaalrekening naar je spaarrekening gaat. Zo groeit het bedrag op je spaarrekening vanzelf.

 

Gewoonte 3: De geldminuut

Plan 60 seconden om elke dag je rekening te checken. Log elke dag op een vast tijdstip in op je bankrekening en bekijk je huidige saldo, je recente transacties en de overboekingen naar de spaarrekening. Zo weet je elke dag waar je staat en wat je moet doen om op het ‘juiste pad’ te blijven.

 

Welke goede gewoonte heb jij om je financiële doel te halen? En welke gewoonte heb je nu nog niet maar zou jou het meeste helpen om dit financiële doel te halen?

 

Nina Meiling, www.cashwijzer.nl
E-book: Functioneringsgesprek

In 7 stappen je carrière beïnvloeden. Tips om je carrière te managen, voorbij je eigen referentiekader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *