Coach Cadeaukaart

Voor heel bijzondere vrouwen.Meer informatie >>

Urgent en belangrijk

Soms heb je van die to-do lijsten die maar niet op lijken te houden. Er staan 40 dingen op en je weet simpelweg niet waar je moet beginnen. Zal ik nou eerst een paar kleine klusjes wegwerken en dan een grote? Of begin ik met de grootste klus? Dan laat ik die klus waar ik zo tegenop zie nog wel even liggen…

Herkenbaar? To do lijsten zijn eigenlijk nutteloos als je geen prioriteit aanbrengt. Dat doe je door gebruik te maken van de kwadrant ‘urgent-belangrijk’. Dingen die opeens moeten kosten veel tijd en zorgt vaak voor stress terwijl als je nou even goed nadenkt of het echt heel belangrijk is dat jij een etentje organiseert voor de volgende dag blijkt dat iemand anders dat ook best kan doen.

belangrijkurgent.pngDit schema kan je daarbij helpen. Alles wat niet belangrijk is doe je of gewoon helemaal niet of je delegeert ze. (facebook, tv-kijken, de krant lezen, vergaderingen bijwonen irrelevant zijn voor je).

Belangrijke dingen moeten eigenlijk al gedaan zijn voordat ze urgent worden. Dat is zoiets als pas wat aan je overgewicht doen als je diabetes en obesitas hebt: tikkeltje aan de late kant. (of pas naar je pensioen gaan kijken als je 65 bent).

Het beste is om altijd aan het werk te zijn in Belangrijk – Niet urgent. Dan kan je alles inplannen.

Maar wat heeft dit met de to-do lijst te maken? Ten eerste kun je de niet-belangrijk wegstrepen of delegeren, en ten tweede kun je alles een cijfer geven: gebruik daarvoor een schaal waar 1 is heel belangrijk en 5 is totaal onbelangrijk. Hetzelfde kun je doen voor urgent. 1 is heel urgent en 5 is totaal niet urgent.

 

 

De taken die jij als eerste gaat uitvoeren zijn de taken met een 1 voor zowel belangrijk als urgent. Daarna ga je de taken inplannen die niet urgent zijn maar wel belangrijk. Alles wat niet belangrijk is delegeer je of gooi je weg.

Welke taak heb jij nu bovenaan staan en ga je dus als eerste mee aan de slag? Deel het hieronder!
E-book: Functioneringsgesprek

In 7 stappen je carrière beïnvloeden. Tips om je carrière te managen, voorbij je eigen referentiekader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *